Blod rödare än rött av Arkad Asaad

Blod rödare än rött 

Nyligen läste jag Arkad Asaads debutroman Stjärnlösa nätter, som ni kan läsa om tidigare i denna blogg och blev även nyfiken på uppföljaren.

Blod rödare än rött handlar om Casim, pappa till Amar, som var förra bokens huvudperson. Det här är historien om Casims uppväxt och hans liv, vilket varit långt ifrån lätt.

Som ung är Casim något av en rebell. Han bryr sig inte mycket om skolan och hamnar i onåd hos sin lärare. Han är ledaren i kompisgänget och poppis bland tjejerna. Hans föräldrar vill att han ska gifta sig men han är inte intresserad av någon av flickorna han blir presenterad för – tills han för första gången ser Jamila. Hon är den enda han vill ha och de gifter sig trots att Jamila bara är 13 år.

Genast efter bröllopet blir Casim inkallad till kriget där han får uppleva hemskheter och död. Han saknar sin Jamila Hon har det  inte heller lätt för hon blir oerhört illa behandlad av Casims mamma. Jamila föder två barn. Till slut bestämmer sig Casim för att desertera från armén. Ett väldig farligt beslut som gör att han, Jamila och barnen måste fly från Irak. Detta gör även att hans familj som blir kvar, utsätts för tortyr och hamnar i fängelse.

Boken berör verkligen och historien är gripande. Språket är lätt. Man mår dåligt över hur människorna i krigets Irak behandlades och vilka grymheter de fick utstå.

Helt klart läsvärd!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s